Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, la inaugurarea secției de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență București, că unitatea este foarte aproape de statutul de spital regional de urgență de top, precizând că este un pariu care poate fi realizat în scurt timp.
„Acest spital ar putea să reprezinte cu adevărat conceptul pe care l-am lansat cu mulți ani în urmă împreună cu Raed Arafat, și anume acel statut de spital regional de urgență. Mai are foarte puțin ca Spitalul Universitar să ajungă la un asemenea statut. Este un pariu care peste ani se poate realiza. (…) Cu sprijinul nostru material, cred că putem, într-un termen relativ apropiat, să mai realizăm buncărul pentru radioterapie, să închidem toate investițiile, nu foarte mari, care mai sunt de realizat și după aceea să ne lăudăm că avem în România un spital regional de urgență de top”, a spus Nicolăescu.
La inaugurarea secției de Terapie Intensivă au fost prezenți și secretarul de stat Raed Arafat, precum și rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, profesor doctor Ioanel Sinescu.
Managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), Cătălin Cîrstoi, a declarat că investițiile pentru realizarea Secției de Terapiei Intensivă au reprezentat aproximativ 850.000 de euro, banii fiind folosiți pentru refacerea tuturor compartimentelor, a dotărilor medicale, inclusiv „lucruri care nu au fost schimbate de la deschiderea spitalului, din 1978”.
Cîrstoiu a subliniat că pentru funcționarea efectivă a secției de Terapie Intensivă mai sunt necesare 28 de paturi și câteva monitoare, pe care unitatea medicală nu a putut să le achiziționeze deoarece nu a avut voie și nu a avut cu ce.
„Acum trei ani, Spitalul Universitar nu avea Unitatea de Primiri Urgențe. Acum o are și, zilnic, între 300 și 400 de oameni beneficiază de servicii medicale. Acum spitalul și-a definitivat o secție de Terapie Intensivă modernă, de care au nevoie pacienții. Sigur, puteți spune că uneori nu merg lifturile, dar în acest spital intră zilnic aproximativ 10.000 de oameni, or un lift poate urca până la 30 de persoane”, a mai spus Cîrstoiu.
El a precizat că SUUB are anual 120.000 de pacienți.
După vizitarea secției de Terapie Intensivă, Cătălin Cîrstoiu a spus că nu crede că funcționarea efectivă a acesteia poate fi făcută în următoarea lună. Managerul SUUB a arătat că scopul discuției de sâmbătă a fost de a se vedea că spațiul este terminat, dar a reafirmat că nu poate fi funcțional, pentru că mai este nevoie „de un plus de investiții”.
„De asta am și insistat să fie o prezență la nivel de minister, pentru că mi se pare normal să se asigure un flux continuu. (…) Scopul discuției de azi a fost de a vedea că este vorba de un spațiu terminat, dar care nu poate fi funcțional pentru că mai trebuie un plus de investiții. Mai mult decât atât, aceeași situație se regăsește în multe zone ale spitalului, multe dintre acestea fiind realizate din venituri proprii”, a mai spus Cîrstoiu.
El a dat ca exemplu bucătăria spitalului, care nu poate funcționa încă deoarece mai este nevoie de aproximativ 30.000 de lei pentru realizarea unui branșament termic, precizând că funcționarea acesteia ar urma să aducă economii importante în bugetul unității sanitare.
Ministrul Eugen Nicolăescu a promis sprijin financiar pentru achiziționarea paturilor pentru secția de Terapie Intensivă, arătând că investiția este utilă și necesară oamenilor care au cu adevărat nevoie de sănătate.
„După vizitarea secțiilor, e clar că toți am constatat că mai e nevoie de câte ceva, concret de paturi și de câteva monitoare. Aștept publicarea Legii bugetului în Monitorul Oficial și, după aceea, cu prioritate, din micile resurse ale Ministerului, vom finanța acest necesar minim”, a spus Nicolăescu.
Întrebat de unde au fost fondurile pentru lucrările la secția de Terapie Intensivă, Cârstoiu a spus că au fost asigurate integral de la Ministerul Sănătății, arătând însă că unitatea sanitară beneficiază și de donații.
Cârstoiu a precizat că una dintre cele mai mari donații este cea făcută de asociația „Dăruiește Viață”, respectiv de 400.000 de euro, bani cu care au fost realizate cinci camere sterile sau „albe”, pentru transplantul de celule stem, necesare secției de Hematologie și care urmează să fie funcționale după ce vor fi găsite fondurile necesaree realizării utilităților.
(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)